Waar bevallen

Als de zwangerschap goed verloopt kunnen jullie zelf kiezen waar jullie willen bevallen. Je kunt kiezen voor een thuisbevalling of een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Dit wordt ook wel ‘open verloskamer’ genoemd.

Welke keuze jullie ook maken, voor ons is het belangrijkste dat jullie daar bevallen waar jullie je het prettigst voelen. Sommigen vinden het moeilijk om ruim voor de bevalling deze beslissing al te nemen. Dit maakt echter helemaal niks uit. Weet één ding; Zolang het veilig is, sluiten wij ons aan bij jullie keuze.

Thuisbevalling

Het woord zegt het al, jullie willen thuis bevallen met één van ons. Tijdens een thuisbevalling zal de kraamverzorgster door ons gebeld wordt om ons te assisteren tijdens de bevalling en jullie de eerste uren na de geboorte van jullie baby op weg te helpen.
Wij hebben als verloskundigen alle middelen bij de hand die nodig zijn voor de opvang van moeder en kind.

Poliklinische bevalling in het ziekenhuis

Dit wil zeggen dat we de thuisbevalling verplaatsen naar het ziekenhuis. Jullie bevallen onder verantwoordelijkheid van één van ons. Tijdens een bevalling in het ziekenhuis is er een verpleegkundige aanwezig die ons zal assisteren.
Als de bevalling begonnen is en jullie gebeld hebben komen wij eerst even thuis kijken. Zet de bevalling goed door, dan vertrekken wij samen naar het ziekenhuis. Een paar uur na de geboorte van jullie baby mogen jullie in principe weer naar huis.
Het is aan te raden om vooraf jullie verzekeringspolis te controleren en te zien of jullie de huur van de verloskamer zelf moeten betalen of dat dit binnen jullie verzekering valt.

Zorg dat je vanaf 37 weken altijd een tas hebt klaarstaan met spullen voor in het ziekenhuis, ook wanneer je gekozen hebt voor een thuisbevalling!
De inhoud van deze tas bestaat uit:

  • Zwangerschapskaart, verzekeringspasje, ponsplaats, fotocamera, kleingeld voor in de rolstoel.
  • Voor jezelf; T-shirt voor de bevalling, ondergoed, sokken, pyjama, toiletartikelen, sloffen, kleren voor na de bevalling.
  • Voor de baby; Rompertjes, 2 setjes kleding, mutsje, sokjes, jasje, dekentje, omslagdoek en de Maxi-Cosi.

Wil je thuis bevallen zorg dan dat de volgende zaken klaarstaan

  • 2 emmers en vuilniszakken
  • Stapel hydrofiele luiers
  • Een thermometer
  • Een bedpan
  • 2 kruiken

Voldoende verlichting.