Borstvoeding en flesvoeding

Borstvoeding

Het is bekend dat borstvoeding de beste voeding voor baby’s is en veel voordelen heeft. De voeding bevat veel afweerstoffen ter bescherming maar ook veel voedingstoffen voor de groei en ontwikkeling van jullie baby. De voorbereiding op de borstvoedingsperiode begint al in je zwangerschap. Er zijn allerlei manieren om je goed voor te bereiden. Borstvoeding moet je leren geven, neem de tijd hiervoor. In de eerste week krijg je begeleiding van ons en van de kraamverzorgster. Zo nodig kan ook nog de hulp van de lactatiedeskundige ingeschakeld worden. Dit gaat altijd in overleg met ons.

Wat is goed om in huis te hebben voor je met borstvoeding begint?

  • Voedingskussen.
  • Medela Purelan, dit een verzorgende tepelcrème.
  • Zoogkompressen.
  • Voedings-Bh’s.

www.borstvoedingnatuurlijk.nl

www.borstvoeding.com

Flesvoeding

Heb je besloten om flesvoeding te geven kun je het beste de eerste vier dagen van je kraambed zowel overdag als ’s nachts een strakke BH dragen. Dit kan de kans op flinke stuwing misschien voorkomen. Daarnaast moet je proberen zo min mogelijke warmte op je borsten voorkomen (dus na een douche eventueel koud na douchen. In overleg met je verloskundige kun je ook kiezen voor tabletjes, namelijk dostinex. Deze zijn enkel op recept te verkrijgen en soms niet noodzakelijk.

Indien je flesvoeding gaat geven is het van belang om na te gaan of er allergieën bij jullie voorkomen in de familie. Indien er een allergie aanwezig is, is een hypoallergene voeding van belang. Er zijn verschillende soorten hypo-allergene voeding op de markt. Zijn er geen allergieën bekend dan zijn er vele verschillende merken. Weet dat voordat een merk in de winkel te verkrijgen is er een keuringsdienst van waren aan vooraf is gegaan dus ieder merk welk in de schappen staat, is goed bevonden. Zorg ervoor dat je flessen en spenen hebt. Soms doet je kindje het beter met de ene speen dan met een andere speen. Dit zal je eerst moeten uitproberen. Je kraamverzorgster kan je hierbij helpen en advies geven.

Vanaf de achtste dag is het belangrijk jullie kindje extra vitamines te geven. Geef je borstvoeding dan is het belangrijk vitamine K en D extra te geven, geef je flesvoeding dan is alleen vitamine D extra nodig. Deze zijn te koop bij de drogist.