Echoscopie

In onze praktijk is er de mogelijkheid tot het maken van echo’s. Er zijn twee echoapparaten aanwezig. Één op de locatie in Wijnandsrade en één op de locatie in Oirsbeek.

De hieronder beschreven echo’s worden standaard uitgevoerd in onze praktijk.

Deze echo zal normaal gezien plaatsvinden tussen de 7 en 10 weken zwangerschap en gebeurd meestal tijdens het intakegesprek. Het is natuurlijk in overleg altijd mogelijk om van deze aantal weken af te wijken.

De echo is bedoeld om een eerste indruk van de termijn van je zwangerschap te krijgen. Ook kijken we of het kindje in de baarmoeder zit en of we misschien al een hartje zien kloppen.

We proberen deze echo via de buik te maken, een goede volle blaas is hierbij van belang! Soms ligt de baarmoeder nog naar achter het schaambeen en kan het zijn dat we met een echo via de buik geen duidelijk beeld krijgen. In overleg met jullie wordt er gekeken of we eventueel een inwendige echo kunnen maken.

Deze echo is bedoeld om de zwangerschapsduur en de uitgerekende datum te bepalen. De termijnecho vind plaats tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. Alle kindjes groeien in deze periode van de zwangerschap gelijk, waardoor je nauwkeurig de zwangerschapsduur en uitgerekende datum kunt bepalen. We meten het kindje dan op van hoofdje tot stuit.

Ook nu proberen we de echo via de buik te maken, waardoor een volle blaas belangrijk is. Lukt het niet via de buik dan zullen we bespreken om de echo eventueel vaginaal te maken.

Rond 35 weken zwangerschap wordt er in onze praktijk standaard een liggingsecho gemaakt, om de ligging van je kindje vast te stellen. Hierdoor verkleinen we de kans dat een stuitligging met een uitwendig onderzoek wordt gemist.

De volgende echo's vinden plaats in het ziekenhuis.

De 20 weken echo zal, indien je dit wenst, worden uitgevoerd tussen de 18e en 21e zwangerschapsweek door een gespecialiseerde echoscopist. Tijdens deze echo worden de groei van je kindje en de hoeveelheid vruchtwater beoordeeld. Ook wordt er gekeken naar de hersenen, hart, maag, nieren, buikwand, navelstreng, blaas, wervelkolom en ledenmaten van je kindje. Benadrukt wordt dat niet alle afwijkingen zichtbaar zijn en dat het dus geen garantie is op een gezond kind. Soms worden er wel bijzonderheden of afwijkingen gezien wat voor een hoop onzekerheid kan zorgen. Je komt dan in aanmerking voor een uitgebreide echo in het Academisch ziekenhuis te Maastricht. De 20 weken echo wordt vanuit de basisverzekering vergoedt. Voor meer informatie verwijzen wij naar de folder.

Download de folder

folder-20-weken-echo

Mocht dit nodig zijn dan kan er in je zwangerschap een groeiecho worden gemaakt om te kijken of jullie kindje goed groeit. Dit wordt gedaan indien we denken aan een te groot of een te klein kindje of wanneer hiervoor een medische reden is. Indien je zelf een groeiecho wenst (dus zonder medische noodzaak) is dit mogelijk maar dan wordt dit niet vergoed door je eigen zorgverzekeraar.