Kwaaltjes in de zwangerschap

Lees hier meer over de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. In de meeste gevallen is het van voorbijgaande aard. Er is niet altijd een oplossing voor.

Een hele vervelende bijkomstigheid. Het ontlastingspatroon kan anders zijn in de zwangerschap. Je hebt sneller last van verstoppingen. De kans op aambeien wordt dan ook groter. Het is belangrijk om voldoende te bewegen, veel te drinken en gevarieerd en vezelrijk te eten met voldoende fruit. Hierdoor kan je al een hoop problemen voorkomen.Heb je alsnog last van verstopping dan adviseren we Stimulance van Nutricia te nemen. Dit zijn oranje drinkpakjes met een vezelrijk drankje erin. Je kunt het vinden in de supermarkt bij het reformgedeelte.

Indien je last hebt van je aambeien, dan kunnen wij een recept Curanal voorschrijven. Dit middel bestaat uit zalf en tabletten en kan je bestellen bij Apotheek v/d Berg in Hilversum via www.curanal.nl

Tijdens de zwangerschap kan je wat meer last van vaginale afscheiding hebben. Je vagina is wat meer doorbloedt dan buiten de zwangerschap. Indien de afscheiding jeukt, branderig of pijnlijk gevoel geeft, andere kleur dan wit/helder of gelig is of een aparte geur heeft, dan moet je naar de huisarts toe. Een schimmelinfectie geeft vaak een jeukende overvloedige witte vlokkerige afscheiding en zal ook behandeld moeten worden. Deze vorm van afwijkende afscheiding komt vaak voor tijdens de zwangerschap.

Dit is een stekende pijn in je onderbuik met name links en rechts in de buurt van je liezen. Met name als je veranderd van houding kan ineens een felle stekende pijn optreden die heel langzaam weer wegebt. De baarmoeder zit vast aan banden en deze banden worden opgerekt door de groeiende baarmoeder. Als je ineens omdraait in bed,dan gaat je baarmoeder iets sneller omvallen dan je banden kunnen bijbenen. Het gevolg is au! Dit kan geen kwaad en je zult steeds bewuster worden bij een houdingsverandering. Een warme kruik of bad kan soms helpen na een drukke dag, waarbij je banden heel wat te verduren hebben gehad.

De baarmoeder drukt wat meer op je blaas. Hierdoor kan het moeilijker zijn om goed uit te plassen.

Zeker de mensen die gevoelig zijn voor een blaasontsteking zullen tijdens de zwangerschap hiermee vaker geconfronteerd kunnen worden. Het uit zich vaak in pijnlijke harde buiken of een zeurende onderbuikpijn met name tijdens en vlak na het plassen . Soms verlies je zelfs bloed in je urine. Buiten de zwangerschap uit een blaasontsteking zich vaak in vaak kleine beetjes plassen en een branderig gevoel tijdens het plassen. Tijdens je zwangerschap hoeven deze symptomen niet aanwezig te zijn.

Breng zo snel mogelijk je urine naar de huisarts om te laten testen op een blaasontsteking. Bij een positieve test krijg je een bepaalde soort antibiotica wat geen probleem is voor je kindje.

Zorg zelf voor veel drinken en vit C (bijv cranberrysap).

Hier kun je tijdens de zwangerschap behoorlijk last van hebben. In warme broeierige ruimtes  kan dit ineens optreden. De bloeddruk is vaak wat lager in je zwangerschap en op dat moment vaak nog lager. Het gevolg is duizeligheid, zweetaanval tot zelfs flauwvallen, Wij kunnen in ieder geval factoren als laag ijzergehalte of laag bloedsuiker testen. Je hebt ook sneller last van hyperventilatie gedurende je zwangerschap. Dit kan ook een duizelig gevoel geven.

Een laag bloedsuikergehalte kan je verhelpen door regelmatig kleine beetjes te eten en die beetjes goed te verdelen over de dag. Heb je last van een lage bloeddruk  dan helpt soms een dropje. Drop bevat een bloeddrukverhogend stofje. Vermijdt snel opstaan.

Vermijdt plat op je rug liggen. Je kan dan ook duizelig worden omdat een groot bloedvat wordt afgekneld door de druk van je baarmoeder en de ondergrond.

Tijdens de zwangerschap heb je een liter meer bloed aangemaakt. Je hart moet harder werken om het bloed door je lichaam te pompen. Dit kun je ervaren als hartkloppingen, zelfs in rust.

Jeuk aan je borsten komt vaak door de groei van je borsten. Ook kan je jeuk op je buik krijgen. Houd je huid goed vettig en door kleine stukjes huid tussen je vingers te masseren. Dit kan verlichting bieden. Ook kan jeuk ontstaan door een veranderde afbraak van je rode bloedcellen. Doordat meer gal in je bloed terecht komt krijg je jeuk op met name armen benen en buik. Je ziet vaak kleine rode pukkeltjes ontstaan. Mentholtalkpoeder of calendulalotion kan helpen de huid te kalmeren en de jeuk te stillen.

Koorts is altijd een reden om ons te bellen. Meestal gaat het om een onschuldig griepje of verkoudheid. Koorts is vaak een reden om een zwangere op te nemen in het ziekenhuis.

Tijdens de zwangerschap ga je dieper en sneller ademhalen. Je borstomvang is toegenomen en je longinhoud is groter. Soms kan dit doorschieten in hyperventilatie. Let op je ademhaling, is het enige advies wat we je kunnen geven als je dreigt te gaan hyperventileren.

Hoe verder je komt in je zwangerschap hoe groter de druk op je maag is. Door je zwangerschapshormoon verslapt de sluitspier van je maag en de hoek tussen maag en slokdarm wordt ook minder scherp.  De kans op brandend maagzuur wordt door deze factoren groter. Middeltjes die helpen hiertegen kun je bij de drogist halen zoals: Antagel, Regla pH, Gaviscon.

Tijdens de eerste 3 maanden komt dit regelmatig voor. Het is vaak het eerste signaal dat je zwanger bent. Je hormonen veroorzaken dit gevoel.

Kleine beetjes licht verteerbaar eten en met name voordat je uit bed opstaat, kan helpen.  Je zal merken dat je sneller misselijk wordt bij het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Probeer dit eten even te vermijden. Meestal na de drie maanden zal de misselijkheid overgaan door veranderde hormonen in je lichaam.

Acupunctuur kan soms helpen om de misselijkheid te verminderen of te stoppen.

Indien je geen eten of drinken meer binnen kan houden is het raadzaam je huisarts te bellen. Hij kan je iets voorschrijven wat kan helpen de misselijkheid te beperken. Als dit middel ook niet helpt bestaat de kans dat je moet worden opgenomen in een ziekenhuis. Je krijgt dan een infuus om uitdroging te voorkomen.

Misselijkheid na 28 weken is altijd reden om te bellen.  Dit kan in combinatie met een hoge bloeddruk problemen veroorzaken.

Meestal heb je hier alleen last van tijdens de eerste 3 maanden. Er gebeurt zoveel in je lichaam,waar je lichaam aan moet wennen. Bovendien is je hormoonhuishouding van slag. Probeer zoveel mogelijk toe te geven aan die vermoeidheid. Doe een extra dutje en ga vroeg naar bed. Meestal wordt het minder na 3 maanden. Indien je na de drie maanden ineens veel vermoeider voelt, is het raadzaam om je ijzergehalte (hb) te laten bepalen. We bepalen je ijzergehalte in het begin van je zwangerschap en rond de 27-30 weken en indien nodig aan het eind nogmaals.

Door je zwangerschapshormonen worden de wanden van de bloedvaten slapper. Je hebt meer bloed in je lichaam wat meer druk geeft op die wanden. Je krijgt het gevoel dat je benen willen bewegen terwijl jij graag wilt slapen. Wisselbaden kan helpen. Geef het ook aan tijdens de controle. Extra ijzer is soms noodzakelijk en kan de klachten verminderen.

Deze vlekken ontstaan door meer pigmentvorming  in je gezicht onder invloed van hormonen en zonlicht. Het kan zelfs een vlindervorm op je gezicht worden. Dit noemen we het zwangerschapsmasker. Je wordt sneller bruin maar ook meer pigmentvlekken en sproeten. Deze verkleuringen verdwijnen meestal niet na de bevalling. Als je dit dus niet wilt vermijdt dan teveel zonlicht en gebruik een goede zonnebrandfactor.

Tijdens de zwangerschap gaan je borsten groeien. Dit is een belangrijke voorbereiding op het geven van borstvoeding. Dit kan soms met pijnscheuten gepaard gaan of gespannen aanvoelen. Draag een stevige meegroeiende bh.

Tijdens je zwangerschap zul je vaker dan normaal moeten plassen. Je baarmoeder drukt op je blaas en die krijgt eerder een seintje dat je moet plassen. Je nieren moeten ook harder werken en je zal meer dorst krijgen. Je gaat vanzelf meer drinken en daardoor meer plassen.

Je lichaam zal door je hormonen een verhoogde beweeglijkheid in je bekken geven op bepaalde punten. Als je buik ook nog zwaarder wordt door de groei van je baarmoeder en je houding van je lichaam veranderd, dan kun je klachten van je rug en bekken krijgen. Probeer altijd je bekken te kantelen en je buik bij je te dragen. Door oefeningen te doen kan je ook je spieren soepel en sterker maken waardoor ze meer op kunnen vangen. Indien je klachten toenemen is het raadzaam om naar een fysiotherapeut te gaan. Zij kan je gerichte oefeningen geven en tips om zo goed mogelijk je zwangerschap door te brengen zonder al te veel klachten. Wij hebben zeer goede ervaringen met de fysiotherapeuten Jolanda van Haeften en Margriet Blonk van: Het Bekkenadviescentrum in Berkenwoude. Tel nr. 0182-362194/ 06-23873612. Je kan zonder verwijzing een afspraak maken. Meer informatie: www.bekkenadvies.nl

Deze littekenachtige versieringen op je buik benen en borsten ontstaan doordat de huid een te snelle oprekking moet ondergaan. Je onderhuidsbindweefsel kan gaan scheuren en dit uit zich in rode littekenachtige verkleuringen op bovenstaande gebieden. Helaas zal dit nooit meer helemaal verdwijnen. Uiteindelijk worden deze rode verkleuringen wit en zal het iets minder zichtbaar zijn. Het is goed om je buikhuid te masseren tussen je vingers. Je pakt kleine stukjes huid tussen je vingers en masseert. Houdt je buikwand goed soepel met een vette olie of bio oil. Echt voorkomen kan helaas niet.

Met name aan het einde van de zwangerschap en bij warm weer zul je hinder ondervinden van het vasthouden van vocht in je handen/benen.Vocht in je benen ontstaat doordat de terugvloed van je bloed vanuit je benen richting je hart belemmerd wordt door je dikke buik.  Benen omhoog op een kussentje  ‘s nachts en als je zit, kan helpen. In beweging blijven is erg belangrijk. Vochtafdrijvende produkten nemen zoals brandnetelthee en bleekselderij, komkommer en weinig zout in je eten. Belangrijk is om veel te blijven drinken.